Політичний ФОРУМ
Клуб ФУП => Тема розпочата: Palermo від 24 лютого 2023 15:22:26
-
За рецептом Миколи Маркевича (хто це?) без картоплі та помідорів
Борщ на каналі з 1,6 млн. підписників (напевно, відомий чувак)
-
якась буряківка
буряк взагалі дуже обережно треба додавати, якщо додавати взагалі
-
20 хвилин :(
В принципі, все вірно, картопля та томати - то завезене до нас.
-
this red soup is NOT borsch !!!
борщ має бути не темно-червоним, а помаранчово-червоним!
тобто кольору томатів
-
За рецептом Миколи Маркевича (хто це?)
Український історик, етнограф, фольклорист, поет і композитор.
Микола Маркевич був знайомий із Тарасом Шевченком. І 1847 поклав на музику вірш Шевченка «Нащо мені чорні брови». Шевченко присвятив Миколі Маркевичу вірш «Бандуристе, орле сизий». Тарас Григорович звертався до Миколи Андрійовича за порадами під час створення поеми «Гайдамаки» та під час творчої праці над офортами на історичну тематику.
Обычаи, повѣрья, кухня и напитки малоросіянъ (1860) — праця опублікована вже після смерті фольклориста. Матеріали, що ввійшли до цього видання, він зібрав у 1820–1830-х без докладної паспортизації. (https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87_%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87)
-
За рецептом Миколи Маркевича (хто це?)
Український історик, етнограф, фольклорист, поет і композитор.
Микола Маркевич був знайомий із Тарасом Шевченком. І 1847 поклав на музику вірш Шевченка «Нащо мені чорні брови». Шевченко присвятив Миколі Маркевичу вірш «Бандуристе, орле сизий». Тарас Григорович звертався до Миколи Андрійовича за порадами під час створення поеми «Гайдамаки» та під час творчої праці над офортами на історичну тематику.
Обычаи, повѣрья, кухня и напитки малоросіянъ (1860) — праця опублікована вже після смерті фольклориста. Матеріали, що ввійшли до цього видання, він зібрав у 1820–1830-х без докладної паспортизації. (https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87_%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87)
Дякую)
-
Ділимося стародавніми рецептами борщу без оцту, ріжниx томатниx паст, тощо.
-
Вчора зварив борщ. Смачний 8-)
-
якось мене пригостили справжнім сацибелі, в якому з очевидних причин не було томатів
досить смачно
томати та картопля то нововведення
в свій час і пшениця була чимось надзвичайним і незвичним
-
Із свиними ребрами.
З овочів: буряк, морква, цибуля, пастернак, картопля, фасоля, корінь петрушки, болгарський перець, помідори.
В тарілку - стручковий перець.
Ірландський віскі B-)
-
Цікаво розповідає, використовує слово "сметана"
На малюнку "українська піч"
Кацапи намагаються привчити світ, що це русская пєч (от же дебіли, ну чому українці кажуть просто "піч", а ця сволота всюди пихає "руская")
-
Раніше замість томатів у борщ додавали стиглі плоди чорного пасліну (пасльону) та шматочки молодих кабаків або несолодкого гарбуза.
Потім, коли стали вирощувати картоплю, додавали в борщ вже її.
-
борщ має бути не темно-червоним, а помаранчово-червоним!
тобто кольору томатів
Нет... Не вжисть никто в моей семье помидоры в борщ не клал... Пока не приехала теща. :gigi:
-
...ще замість картоплі у борщ додавади рєпу.
Зараз вона майже зникла і її мало хто вирощує, хоча ще египтянє годували нею своїх рабів на будівництві пірамід.
-
...ще замість картоплі у борщ додавади рєпу.
Зараз вона майже зникла і її мало хто вирощує, хоча ще египтянє годували нею своїх рабів на будівництві пірамід.
час від часу зустрічав її в супермаркетах
-
20 хвилин :(
В принципі, все вірно, картопля та томати - то завезене до нас.
То й що, що завезене.
Колись і гарбузи завезли, і соняшник.
Тепер стало як рідне.
-
Раніше що тільки в борщ не клали.
Чорнослив, гриби...
-
Автентична кухня взагалі проста та "пісна". Треба орієнтуватись на сучасну, вдосконалену. Навіщо собі відмовляти в задоволеннях, коли є величезний вибір овочив.
-
this red soup is NOT borsch !!!
борщ має бути не темно-червоним, а помаранчово-червоним!
тобто кольору томатів
Категорично не згоден!!! Дуже подобається насичений буряковий колір борщу!
-
А для мене у борщу головніше квасоля, за капусту. Якщо немає квасолі то норм, але чогось не вистачає. А якщо без капусти то норм і всього вистачає
-
А що таке борщ без капусти?! ;o
-
А що таке борщ без капусти?! ;o
Було таке цієї зими, нормально (вірніше минулої, 22 року)
А ще був сучасний експеримент, замість квасолі зелена сечевиця. Дуже смачно. Це для тих хто не любить квасолю
-
А що таке борщ без капусти?! ;o
Зато рєпа, брюква і все таке інше.
-
Раніше що тільки в борщ не клали.
Чорнослив, гриби...
Звідки ви знаєте?
-
Борщ, це дуже смачно.
Але коли на свята мама готує капустняк з реберцями, що аж ложка стоїть, та жарить пиріжки з картоплею до нього.....
Ще й два мисника - сметана, та топлені шкварки з цибулею..... Перчина гостра, бажано тільки з грядки.....
Й холодна чарка домашнього "самжене".....
То вже нірванааааааааааааа аааААААААААААААААА!!!!!!!
-
Борщ, це дуже смачно.
Але коли на свята мама готує капустняк з реберцями, що аж ложка стоїть, та жарить пиріжки з картоплею до нього.....
Ще й два мисника - сметана, та топлені шкварки з цибулею..... Перчина гостра, бажано тільки з грядки.....
Й холодна чарка домашнього "самжене".....
То вже нірванааааааааааааа аааААААААААААААААА!!!!!!!
Бабуся в селі капусняк смачний варила, у баняку
Літом не було чомусь, а зимою часто. Дуже приємні спогади, він зігрівав після холоду
-
20 хвилин :(
В принципі, все вірно, картопля та томати - то завезене до нас.
То й що, що завезене.
Колись і гарбузи завезли, і соняшник.
Тепер стало як рідне.
Ну так тема ж гілки - Борщ за рецептом 1860 року. Тоді картоплю та томати ще так масово не вирощували.
-
Із свиними ребрами.
З овочів: буряк, морква, цибуля, пастернак, картопля, фасоля, корінь петрушки, болгарський перець, помідори.
В тарілку - стручковий перець.
Ірландський віскі B-)
смачно написано..
-
Літом не було чомусь, а зимою часто.
Підказка - мабуть тому що літом капусту не квасять ...
А на капустняк найкраще 50/50 свіжа та кисла.
Й з АТБ кисла не годиться....
-
Особисто варю борщі за кількома рецептами, всього шість. Різні на смак. Рецепти маю від мами та від кухарки ресторану, який колись мені належав. Моя мама варить борщі приблизно 15-ти рецептів. Моя баба, професійна кухарка, варила борщі ще інших рецептів.
В різних рецептах використовуються різні буряки, навіть є борщ із цукрового буряка. Буряк можна варити, смажити, пекти чи заквасити. Є борщі з м*ясом та пісні, кислі та солодкі, з сметаною чи без, сметана сира чи смажена, навіть є борщ з карасями.
Коли я вчився ресторанній справі в США (брав курси), то коли мова йде про такі поняття як конкретна страва, то це завжди широкий спектр рецептів, який переходить плавно з одного в інший. Тобто, може існувати сотня рецептів борщу і все це будуть борщі, так само як сотні рецептів мексиканських такосів, тисяча рецептів італійської піци чи французького цибулевого супу або баварських сосисок. Баварські сосиски різні!!!! В борщі використовується біля 30-ти інгредієнтів!!!! Уявіть кількість комбінацій, коли кожен з інгредієнтів можна різним способом залучити! Коли у мене є час, то я коли варю супи чи юшки спочатку підгораю моркву і картоплю на вогні і це вже інший смак! А є супи, де картоплю варять оремо і це інший смак і борщ так теж можна.
-
Борщ, це дуже смачно.
Але коли на свята мама готує капустняк з реберцями, що аж ложка стоїть, та жарить пиріжки з картоплею до нього.....
Ще й два мисника - сметана, та топлені шкварки з цибулею..... Перчина гостра, бажано тільки з грядки.....
Й холодна чарка домашнього "самжене".....
То вже нірванааааааааааааа аааААААААААААААААА!!!!!!!
Свині ребра, смажені пиріжки, шкварки....пистець підшлунковій та печінці...Це зараз хтось реально таке їсть ??
-
В борщі використовується біля 30-ти інгредієнтів!!!!
З розуму зійти можна. Як на мене, головне- смачні томат та капуста. Все інше- суєта суєт.
-
Борщ, це дуже смачно.
Але коли на свята мама готує капустняк з реберцями, що аж ложка стоїть, та жарить пиріжки з картоплею до нього.....
Ще й два мисника - сметана, та топлені шкварки з цибулею..... Перчина гостра, бажано тільки з грядки.....
Й холодна чарка домашнього "самжене".....
То вже нірванааааааааааааа аааААААААААААААААА!!!!!!!
Свині ребра, смажені пиріжки, шкварки....пистець підшлунковій та печінці...Це зараз хтось реально таке їсть ??
:laugh: порахуй кількість окличних знаків.
-
пистець підшлунковій та печінці.
Капуста усе нейтралізує. Напевно.
А німці не таке саме їдять та ще й пивом запивають?
-
Як на мене, головне- смачні томат та капуста. Все інше- суєта суєт.
А яе на мене, ні томат, ні капуста борщу взагалі не потрібні.
Скільки людей - стільки борщів!))
-
Як на мене, головне- смачні томат та капуста. Все інше- суєта суєт.
А яе на мене, ні томат, ні капуста борщу взагалі не потрібні.
Скільки людей - стільки борщів!))
Канібалізьм в чистому вигляді
;o
-
...ще замість картоплі у борщ додавади рєпу.
Зараз вона майже зникла і її мало хто вирощує, хоча ще египтянє годували нею своїх рабів на будівництві пірамід.
рєпа - то в щі :gigi:
-
Борщ, це дуже смачно.
Але коли на свята мама готує капустняк з реберцями, що аж ложка стоїть, та жарить пиріжки з картоплею до нього.....
Ще й два мисника - сметана, та топлені шкварки з цибулею..... Перчина гостра, бажано тільки з грядки.....
Й холодна чарка домашнього "самжене".....
То вже нірванааааааааааааа аааААААААААААААААА!!!!!!!
А розсольник з перловкою та кислими огірками... Зі сметаною да на свинячих реберцях... І домашній сидр...
Схаменіться, дайте роботу закінчити та додому дістатися.
-
Борщ, це дуже смачно.
Але коли на свята мама готує капустняк з реберцями, що аж ложка стоїть, та жарить пиріжки з картоплею до нього.....
Ще й два мисника - сметана, та топлені шкварки з цибулею..... Перчина гостра, бажано тільки з грядки.....
Й холодна чарка домашнього "самжене".....
То вже нірванааааааааааааа аааААААААААААААААА!!!!!!!
Свині ребра, смажені пиріжки, шкварки....пистець підшлунковій та печінці...Це зараз хтось реально таке їсть ??
Пані, та Ви шо! ;o У мене слина за мною на кілька метрів волочиться!
-
Як на мене, головне- смачні томат та капуста. Все інше- суєта суєт.
А яе на мене, ні томат, ні капуста борщу взагалі не потрібні.
Скільки людей - стільки борщів!))
+
Капуста - ще можу зрозуміти.
Але борщ з томатом.. навіть не згадаю коли я таке їв.
-
Із свиними ребрами.
З овочів: буряк, морква, цибуля, пастернак, картопля, фасоля, корінь петрушки, болгарський перець, помідори.
В тарілку - стручковий перець.
Ірландський віскі B-)
Single malt чи blended?
-
В борщі, який варила в печі бабусина сестра, коли ми в гостях бували, завжди памятаю здоровенний сушений білий (чорного кольору :D ) гриб. Чогось цей вигляд мені тоді дуже не подобався... Смак борщу навіть не памятаю, а той гриб - дуже добре
-
сушений білий (чорного кольору ) гриб.
Та ну жах же ж. То гриб, то рєпа, то без томату але з сосисками та м'ятою. І після всього ми наполягатимемо що борщ- українська культурна спадщина?
-
сушений білий (чорного кольору ) гриб.
Та ну жах же ж. То гриб, то рєпа, то без томату але з сосисками та м'ятою. І після всього ми наполягатимемо що борщ- українська культурна спадщина?
Ну, гриб - то явно рідне на поліссі, скільки ми за грибами в дитинстві находилися... Сушили у печі, тому вони чорніли.
Не тільки борщ з ними робили. мясо далеко не завжди було, а сушені гриби були
-
Гриб якраз дуже "український" інгредієнт борщу. Забув де то таке поширене, чи не на Волині? Хто знає?
-
Особисто варю борщі за кількома рецептами, всього шість. Різні на смак. Рецепти маю від мами та від кухарки ресторану, який колись мені належав. Моя мама варить борщі приблизно 15-ти рецептів. Моя баба, професійна кухарка, варила борщі ще інших рецептів.
В різних рецептах використовуються різні буряки, навіть є борщ із цукрового буряка. Буряк можна варити, смажити, пекти чи заквасити. Є борщі з м*ясом та пісні, кислі та солодкі, з сметаною чи без, сметана сира чи смажена, навіть є борщ з карасями.
Коли я вчився ресторанній справі в США (брав курси), то коли мова йде про такі поняття як конкретна страва, то це завжди широкий спектр рецептів, який переходить плавно з одного в інший. Тобто, може існувати сотня рецептів борщу і все це будуть борщі, так само як сотні рецептів мексиканських такосів, тисяча рецептів італійської піци чи французького цибулевого супу або баварських сосисок. Баварські сосиски різні!!!! В борщі використовується біля 30-ти інгредієнтів!!!! Уявіть кількість комбінацій, коли кожен з інгредієнтів можна різним способом залучити! Коли у мене є час, то я коли варю супи чи юшки спочатку підгораю моркву і картоплю на вогні і це вже інший смак! А є супи, де картоплю варять оремо і це інший смак і борщ так теж можна.
(tu)
У нас готують варіантів 12, але й вони різні завжди - смачнющі але різні ж! :weep: під сотню доводилося куштувати - у шинках, ресторанах, кафе і навіть у інших країнах. Український БОРЩ - це смачно завжди! [ua] (tu)
Все, хочеться борщу, а щоб вас! X(
У холодильнику і квас бурячаний стоїть... :shuffle:
-
сушений білий (чорного кольору ) гриб.
Та ну жах же ж. То гриб, то рєпа, то без томату але з сосисками та м'ятою. І після всього ми наполягатимемо що борщ- українська культурна спадщина?
Ну, гриб - то явно рідне на поліссі, скільки ми за грибами в дитинстві находилися... Сушили у печі, тому вони чорніли.
Не тільки борщ з ними робили. мясо далеко не завжди було, а сушені гриби були
Гриб і сам по собі самодостатній продукт, або добрий в поєднанні з не агресивним смаковим середовищем.
Але ж борщ в першу букет запашних овочевих ароматів.
Крім іншого, для перетравлення гриба в дітей до 9 років і частини дорослих не існує потрібного ферменту.
-
навіть є борщ з карасями.
От чого-чого, а борщів на рибі ніколи не пробував, цікаво як воно
-
Та ну жах же ж. То гриб, то рєпа, то без томату але з сосисками та м'ятою. І після всього ми наполягатимемо що борщ- українська культурна спадщина?
Ну, гриб - то явно рідне на поліссі, скільки ми за грибами в дитинстві находилися... Сушили у печі, тому вони чорніли.
Не тільки борщ з ними робили. мясо далеко не завжди було, а сушені гриби були
Гриб і сам по собі самодостатній продукт, або добрий в поєднанні з не агресивним смаковим середовищем.
Але ж борщ в першу букет запашних овочевих ароматів.
Крім іншого, для перетравлення гриба в дітей до 9 років і частини дорослих не існує потрібного ферменту.
То ми того гриба і не їли, бо він страшно виглядав :) Він там тільки плавав-виварювався. Бувало, просто товкли в порошок і додавали. Насправді, грибний смак мені подобається, якщо його не дуже багато.
-
навіть є борщ з карасями.
От чого-чого, а борщів на рибі ніколи не пробував, цікаво як воно
В Скадовську пригощали борщем з сушеними бичками. Смачно. Але перший раз я теж очима блимала, коли побачила.
-
От чого-чого, а борщів на рибі ніколи не пробував, цікаво як воно
а ще є харківський борщ на пиві з фрікадельками (https://kh.vgorode.ua/news/sobytyia/21290/) , польський борщ з бадилля та пива...:)))
-
а ще борщ з горілкою...:))) (https://gre4ka.info/suspilstvo/63304-borshch-z-horilkoiu-liudmyla-tretiak-z-kirovohradshchyny-vziala-uchast-u-rekordnomu-festyvali-borshchu-video)
-
Борщ - це мнясо, квасолі, буряк червоний, цукровий буряк обнізатєльно :pooh_hone:
ПС . Першому насипали старшому, Діду, пожирнєй да понажористей :)
-
Літом не було чомусь, а зимою часто.
Підказка - мабуть тому що літом капусту не квасять ...
А на капустняк найкраще 50/50 свіжа та кисла.
Й з АТБ кисла не годиться....
:D точно
-
Окрім грибів, додавали іноді хто яблучко, хто сушену грушку або чорнослив.
Ще по деяким рецептам додавали ложку муки. Зазвичай її додавали до пісного борща з грибами .
-
навіть є борщ з карасями.
От чого-чого, а борщів на рибі ніколи не пробував, цікаво як воно
В Скадовську пригощали борщем з сушеними бичками. Смачно. Але перший раз я теж очима блимала, коли побачила.
А ще є класичний борщ з кількою в томатному соусі і квасолею.
Смакує холодним.
-
сушений білий (чорного кольору ) гриб.
Та ну жах же ж. То гриб, то рєпа, то без томату але з сосисками та м'ятою. І після всього ми наполягатимемо що борщ- українська культурна спадщина?
А на харківщині, колись читав, з карасями
-
навіть є борщ з карасями.
От чого-чого, а борщів на рибі ніколи не пробував, цікаво як воно
[/quote
Серед маминих борщів є пісний з рибою і чорносливом ... смачнючий, найцікавіше що смакує і гарячим і холодним (tu)
-
томати та картопля то нововведення
:gigi:
Ага, всього років п'ятсот, як відомі.
Ні, ми хочемо "аутентічної" рєпи та борщовика :D
-
мясо далеко не завжди було, а сушені гриби були
Тому і прислів'я було; "Дешевше грибів".
А зараз 1 кг білих свіжих грибів коштують десь як і 1 кг м'яса або дорожче.
-
От чого-чого, а борщів на рибі ніколи не пробував, цікаво як воно
В Скадовську пригощали борщем з сушеними бичками. Смачно. Але перший раз я теж очима блимала, коли побачила.
А ще є класичний борщ з кількою в томатному соусі і квасолею.
Смакує холодним.
Ми його більше з бичками у томатному соусі любимо :love: але у дитинстві бабуня варила з кількою, задля мене голови їм відривали, бо мені не подобалися їхні погляди з полумиска :lol:
-
На рахунок борща з рибою. У нашій місцевості (Херсон), єдиною придатною рибою для борщу
вважається лин.
-
Ну, гриб - то явно рідне на поліссі, скільки ми за грибами в дитинстві находилися... Сушили у печі, тому вони чорніли.
Не тільки борщ з ними робили. мясо далеко не завжди було, а сушені гриби були
Гриб і сам по собі самодостатній продукт, або добрий в поєднанні з не агресивним смаковим середовищем.
Але ж борщ в першу букет запашних овочевих ароматів.
Крім іншого, для перетравлення гриба в дітей до 9 років і частини дорослих не існує потрібного ферменту.
То ми того гриба і не їли, бо він страшно виглядав :) Він там тільки плавав-виварювався. Бувало, просто товкли в порошок і додавали. Насправді, грибний смак мені подобається, якщо його не дуже багато.
Я так і зрозуміла, що для дітей той гриб виглядав страшилкою. Взагалі грибів в дитинстві не любила за їх слизьку структуру. А дорослі все намагалися накормити.
-
А ще є класичний борщ з кількою в томатному соусі
Ми його більше з бичками у томатному соусі любимо
Ну, всьо, ось і я здивований. Класичний!? ;o
-
сушений білий (чорного кольору ) гриб.
Та ну жах же ж. То гриб, то рєпа, то без томату але з сосисками та м'ятою. І після всього ми наполягатимемо що борщ- українська культурна спадщина?
А на харківщині, колись читав, з карасями
Та ну нафіг, я не наполягаю але в їжі найприємніше - унікальність смаку тієї чи іншої страви.
То вже від бідності чи намагання набити черево починаються різноманітні ''вишукування''
-
В Скадовську пригощали борщем з сушеними бичками. Смачно. Але перший раз я теж очима блимала, коли побачила.
То класіка :) Борщ з бичками та помідорами, перший день йдемо у Море ловити бичков, потім женчіни чистять тих бичков, Риболови просинаюця...і починаєця варево, токо кушать можна токо на другий день
-
«По закінченні одного борщу подавали другого сорту. І скільки сортів бувають борщі — так на диво! Борщ з говядиною або, по–тодішньому, з яловичиною; борщ з гусем, прежирно вигодуваним, борщ зі свининою»
-
томати та картопля то нововведення
:gigi:
Ага, всього років п'ятсот, як відомі.
Ні, ми хочемо "аутентічної" рєпи та борщовика :D
Масово картоплю в Україні почали вирощувати десь після 1820 років. Першими почали німецькі колністи, потім з півдня поширилась картопля і далі.
А до того борщ варили і з гарбузом, і з молодим листям буряка і з тією пресловутою рєпою, яку витісниі з городів картопель, бо рєпу було важко саджати, в неї дуже мілке насіння, та й картопля була більш універсальною для вживання.
Батько наш Шевченко писав в 1840 році:
І на Січі мудрий німець
Картопельку садить,
А ви її купуєте,
Їсте на здоров'я
Та славите Запорожжя.
А чиєю кров'ю
Ота земля напоєна,
Що картопля родить?
Вам байдуже. Аби добра
Була для городу!
-
А ще є класичний борщ з кількою в томатному соусі
Ми його більше з бичками у томатному соусі любимо
Ну, всьо, ось і я здивований. Класичний!? ;o
Будь-який борщ є класичним,
якщо його варять, як мінімум,
в двох домах )
-
В Скадовську пригощали борщем з сушеними бичками. Смачно. Але перший раз я теж очима блимала, коли побачила.
То класіка :) Борщ з бичками та помідорами, перший день йдемо у Море ловити бичков, потім женчіни чистять тих бичков, Риболови просинаюця...і починаєця варево, токо кушать можна токо на другий день
Ще пам'ятаю, що, коли чистили бичків, відкладали печінь в сторону, а вона у бичків велика. Вважалося місцевим делікатесом і її смажиди для дітлахів.
-
Та ну жах же ж. То гриб, то рєпа, то без томату але з сосисками та м'ятою. І після всього ми наполягатимемо що борщ- українська культурна спадщина?
А на харківщині, колись читав, з карасями
Та ну нафіг, я не наполягаю але в їжі найприємніше - унікальність смаку тієї чи іншої страви.
То вже від бідності чи намагання набити черево починаються різноманітні ''вишукування''
То не стільки від бідності,
скільки від любові до борщу.
Будь з чим, яби борщ
-
А ще є класичний борщ з кількою в томатному соусі
Ми його більше з бичками у томатному соусі любимо
Ну, всьо, ось і я здивований. Класичний!? ;o
Моя бабуня казала що їй мати варили... То ще 19 століття, якщо так...
-
А на харківщині, колись читав, з карасями
Та ну нафіг, я не наполягаю але в їжі найприємніше - унікальність смаку тієї чи іншої страви.
То вже від бідності чи намагання набити черево починаються різноманітні ''вишукування''
То не стільки від бідності,
скільки від любові до борщу.
Будь з чим, яби борщ
Так! [ua]
Різноманітність підкреслює українськість страви: "наш борщ - як хочемо так і варимо!"
Якщо подивитесь рецепти Мінестроне італійського - очманієте! Тому, що то їх страва тому мають на те право! [A]
-
А що, ніхто не пам'ятає назви та рецепти борщів кінця 18 століття?
А я наводив їх багато разів на ФУПі.
-
А що, ніхто не пам'ятає назви та рецепти борщів кінця 18 сторіччя?
А я наводив їх багато разів на ФУПі.
Давайте ще раз. :)
-
Цікаво було б побачити, як перетинаються українські діалекти з видами борщу,
який варять в тих, чи інших місцевостях.
Стосовно того, де борщ люблять в Україні найбільше, питань нема взагалі -
тільки на Харківщині є селище Борщова :D
Кацапи намагалися захопити, але наші, такі, відбили.
Бо Борщова ж
-
А ну тє, пригадайте звідкіля рядки?
Среди таких невинных игр и забав нас позовут обедать. Это всегда бывало к полудню. Борщ с кормленою птицею, чудеснейший, салом свиным заправленный и сметаною забеленный — прелесть! Таких борщей я уже не нахожу нигде. Я, по счастью моему, был в Петербурге — не из тщеславия хвалюсь этим, а к речи пришлось — обедал у порядочных людей и даже обедывал в «Лондоне», да не в том Лондоне, что есть в самой Англии город, а просто большой дом, не знаю, почему «Лондоном» называемый, так я, и там обедывая, — духа такого борща не видал. Где ты, святая старина!
К борщу подавали нам по большому куску пшенной каши, облитой коровьим маслом. Потом мясо из борща разрежет тебе нянька кусочками на деревянной тарелке, и сверху еще присолит крупною, невымытою солью — тогда еще была натура: так и уписывай.
-
Це кінець 18 століття!!!
Це Полтавська губернія
Вот, как уселися — и все смотрят на пана полковника. Он снял с тарелки ручник, или полотенце, положил к себе на колени — и все гости, обоих полов, сделали то же. Он своим ножом, бывшим у него на цепочке, отрезал кусок хлеба, посолил, съел и, взяв ложку, хлебнул из миски борщу, перекрестился и все гости за ним повторили то же, но только один мужской пол. Женщины же и девушки не должны были отнюдь есть чего-либо, но сидеть неподвижно, потупив глаза вниз, никуда не смотреть, не разговаривать с соседками; а могли только, по-утреннему, или пальчиками мотать или кончиком платка махаться; иначе против них сидящие панычи осмеют их и расславят так, что им и просветка не будет: стыдно будет и глаза на свет показать.
После первой ложки пошли гости кушать, как и сколько кому угодно. Против четырех особ ставилась миска, и из нее прямо кушали, выкидывая в тарелку, перед каждым стоящую, косточку, муху или другое, что неприличное попадется. По окончании одного борща подавали другого сорта. И скольких сортов бывали борщи — так на удивление! Борщ с говядиною, или, по-тогдашнему, с яловичиною; борщ с гусем, прежирно выкормленным; борщ со свининою; борщ Собиеского (бывшего в Польше королем); борщ Скоропадского (гетьмана Малороссийского). Опять должен сделать ученое замечание: по истории нашей известно, что эти особы сами составили особого рода борщи, и благодарное потомство придало этим блюдам имена изобретателей. Рыбный борщ печерский, бикус, борщ с кормленою уткою… да уже и не вспомню всех названий борщей, какие, бывало, подают!..
-
Среди таких невинных игр и забав нас позовут обедать. Это всегда бывало к полудню. Борщ с кормленою птицею, чудеснейший, салом свиным заправленный и сметаною забеленный — прелесть!
Харківський борщ ;)
-
Наполєон :king2: чи Пушкін
-
"Козак Мамай, або чужа молодиця"
Мудрий борщ.
Давай-но кітлик! — покрикував він на владику.
І превелебний, ледве знайшовши, притяг із хижі найбільшого казана й заходився його шкребти та мити.
— М’ясива сюди, Іваненку!
І пан алхімік притяг до печі щойно обпатраного барана, вже розрубаного й перемитого, чималого барана, того самого, що нині вранці його витягли з мішка, котрий висів під вікном у панни Ярини.
— Тягніть-но трішки оцту! — поклавши всю баранину в казан і трохи її в воді поваривши, покрикував Козак Мамай.
І отець Мелхиседек припер міцного оцту добренні дерев’яні коновки.
— Мало! — сказав Мамай.
І владика приніс іще одне відерце, а Мамай вилив його в той же казан.
— А ще води? — спитала Явдоха.
— Води більш не треба.
— Без води? — здивувалась матуся.
— Перцю мені, перцю! — гукав Мамай, і поблискувала проти вогню його сережка.
— Скільки ж тобі перцю? — спитав господар дому.
— Жмень із п’ять.
— Здурів! — ахнула Явдоха.
— Та щоб гіркий був! — наполягав Мамай.
— Є ось червоний, стручкуватий, — подавав єпископ. — Капсікум аннуум…
— Тертий?
— Авжеж!
— Сип сюди.
Отець Мелхиседек висипав вогнисту потерть у киплячий казан, і тонко змелений червоний перець, з парою злітаючи в повітря, зашибав у носи, і сливе всі зачхали, а найдужче Песик Ложка, що метушився там чи не моторніше за всіх.
— Ще мені перцю! — волав Мамай.
— Є ось чорний, піпер нігрум.
— Тертий?
— Тертий.
— Давай лишень. Сип, сип, сип!
— Ось перець білий…
— Ке сюди! А де ж кайєнський?
— Кайєнського, здається, в господі нема.
— Шкода!.. Тепер — цибулі, матінко!
— Аж ось і цибуля.
— Оце стільки? Мало. Мало! — потім горлав: — Агов, солі мені, солі, ваше преосвященство!
І превелебний пан єпископ ніс йому тую сіль.
Він аж захекався від метушні.
Скинувши рясу, лишився в новій козацькій сорочині лепського гаптування, що над ним немало попосиділа на дозвіллі його небога, Подолянка.
Палали березові дрова в челюстях варистої печі, аж уся хата гула…
Та метушня потроху вже вщухала.
Підсипавши в казан жменьку сухої гірчиці, докришивши на додачу ще який десяток цибулин, щільно накривши посудину, всі посідали біля печі на ослоні — та й чекали, принюхувались, смакуючи зарані добру козацьку страву.
— Славний буде борщ, — сказав, помовчавши, владика. Аж зітхнув, бо в його уяві вже випливали спогади про славне та відчайдушне життя, про мудрий на Січі борщ. — Добрий буде! — повторив він, принюхуючись.
— А звісно ж, добрий, — помовчавши, погодився Мамай. — Мудрий-таки борщ! От коли б іще сюди та яку жменьку отого анахтемського…
— Кайєнського? Нема ж…
— Та воно й так… — злякано озвалась Явдоха.
— Покуштуємо, — розгладжуючи русяву бороду, озвався коваль Іванище. — Правда ж, пане сотнику? — поважно спитав він у Михайлика.
— Атож! — поспішила за нього матінка. — Покуштуємо. Сотникам треба ж…
— Я сам, мамо, я сам! — аж розсердився, скраснівши, парубок. Він, може, навіть сказав би супроти матінки й гостре яке-небудь слово, коли б не прочинились двері та не став би на порозі архієрейської куховарні келійник, отець Зосима, добре знайомий уже нам куценький ченчик.
-
У Шолом Алейхема часто згадувався молочний борщ.
Меня стало цікаво, подивилась рецепт. Пишуть, у свій час був дуже популярним в Одесі серед єврейського населення. Звичайно, він без м'яса - бо ж є молоко, і рецепт трохи відрізняється від звичайного .
Даруйте, знайшла тільки російською.
=============================
Способ приготовления
Картофель очистите, нарежьте небольшими кусочками.
Залейте двумя стаканами горячей подсоленной воды, отварите.
Далее остудите и протрите вместе с отваром.
Капусту, морковь, свеклу, лук, коренья петрушки измельчите, отправьте в кастрюлю, добавьте томат-пюре, сахар.
Залейте все картофельной смесью и потушите 20-25 минут.
Добавьте до нормы воду, доведите до кипения, снимите с огня.
Влейте растительное масло и лимонную кислоту.
Перед подачей добавьте в тарелку с борщом кислое молоко и зелень.
(https://foodandmood.com.ua/i/81/98/81/819881/image_main/24829cdee69ed744f39c947dc4e5004a-quality_75Xresize_crop_1Xallow_enlarge_0Xw_740Xh_493.jpg)
-
А що, ніхто не пам'ятає назви та рецепти борщів кінця 18 століття?
А я наводив їх багато разів на ФУПі.
Ви може ще і участник війни 1812 года? 8-)
-
Зопалу сьорбнувши козацької страви, рейтар очаманів, закашлявся, засіпався, зачмихав і зачхав, аж у печінці йому щось закавкало, аж руки зсудомило, аж білозорі його баньки полізли на лоба.
— їж! — наполягав Мелхиседек.
— Не можу! — нарешті здобувся на слово бідолашний рейтар, котрому до тої хвилини здавалось, буцім він може все на світі. — Не можу, майне геррен!
— Лигай-но! — підбадьорював бундючного барона Козак Мамай.
— Це ж — якась нелюдська страва!
— Ти ж сам казав, що ви не люди!?
— Ой! Від цього й лев умре…. — А ми, гляди, живі та дужі.
— Що козакові здорово, те німцеві — смерть! — посміхнувся Гнат Романюк.
— Наминай, собако! — звелів пан сотник.
— Умру-таки, майне геррен!
— Ковтай!
— Сконаю…
— А коли сконаєш, — озвався й Козак Мамай, — коли ти не годен навіть козацької страви заживати, то чого ж ти припер нашу землю плюндрувати? Тебе ж тут, слимаче, зітруть на макуху… Гамай!
— Ой, пробі, майне геррен! Ой, умру!
Переймаючи німцеву поведінку. ловлячи за хвіст його чорта-суперечника, Козак також зайшов у спірку:
— Та не вмреш, — сказав він, — не вмреш, а дуба даси.
— Славні прусські рицарі дають не дуба, а богу душу!
— їж! Богу… душу… мать! — розвередився до краю Мамай.
— Ой, умру!
— Та не вмреш, а гигнеш!
— Ой… гигну! — нарешті перестав на кожне слово заперечувати німчин.
— Гигнеш?
— Гигну.
— Переставишся?
— Переставлюсь.
— Здохнеш, пане?
— Ой, здохну ж!
— От і добре, — зареготав Козак Мамай. — Ми ж тут об заклад побилися: чи гигнеш ти, чи здохнеш, а чи дуба даси?
А владика доточив миролюбно:
— Або їж, або кажи — про що питають: чого сюди прийшли?
— Не скажу…
— То їж!
— Не можу!
— То кажи.
— Ні! Не скажу…
— То бери ложку!
— Не скажу! Але… під тиском обставин… я змушений…
— Ну, гаразд, нехай буде «під тиском обставин». Кажи!
— Унзер унюбервіндліхер гауптман звелів вашому недоумкуватому гетьманові — розбити на озері греблю, щоб увійти в Мирослав по сухому.
— Коли ж ви маєте все це зробити?
— На світанку.
Почувши те, отець Мелхиседек прожогом зірвався з-за столу, став надягать на себе рясу, бо ж тривала й тривала війна, — і, вже виходячи з господи, почув запитання Романюка:
— Ти кажеш: ваш гауптман наказує ясновельможному? Гетьманові України?!
— А чого ж! Де ж видано, щоб якийсь пернатий Однокрил… від нього ж гусаком тхне верстов за дві! — щоб якийсь поганий гетьман та щось наказував німецьким благородним рицарям? Ого!
— Хто ж кого наймав? — саркастично спитав отець Мелхиседек і вийшов, грюкнувши дверима куховарні.
— Одведіть пана барона в холодну, — кивнув Мамай куценькому монашкові та й поспішив з товаришами за архиреєм-полковником.
Виходячи останнім, пан Купа-Стародупський пильно озирнувся на, Зосиму, що саме починав в'язати руки полоненому рейтарові.
Коли всі вийшли, куценький ченчик, озирнувшись на двері й схопивши чиюсь мокру ложку, так заходився коло мудрого борщу, аж лящало за вухами, а полонений пан барон з неприхованим страхом стежив за коротконогим монашком: слимак слимаком, а до того ж борщу! — і пан барон задумався над тим, що ж за химерні люди живуть у оцій незбагненній стороні?
-
Цікаво було б побачити, як перетинаються українські діалекти з видами борщу,
який варять в тих, чи інших місцевостях.
Стосовно того, де борщ люблять в Україні найбільше, питань нема взагалі -
тільки на Харківщині є селище Борщова :D
Кацапи намагалися захопити, але наші, такі, відбили.
Бо Борщова ж
Ще є містечко Борщів. Здається так, там навіть фестиваль борщу є
-
А потім пишуть шо після 18-00 не їдять :gigi:
-
Цікаво було б побачити, як перетинаються українські діалекти з видами борщу,
який варять в тих, чи інших місцевостях.
Стосовно того, де борщ люблять в Україні найбільше, питань нема взагалі -
тільки на Харківщині є селище Борщова :D
Кацапи намагалися захопити, але наші, такі, відбили.
Бо Борщова ж
Ще є містечко Борщів. Здається так, там навіть фестиваль борщу є
Взагалі-то і Борщівок багато по всій Україні, але Борщова - одна )
-
В Скадовську пригощали борщем з сушеними бичками. Смачно. Але перший раз я теж очима блимала, коли побачила.
А ще є класичний борщ з кількою в томатному соусі і квасолею.
Смакує холодним.
Ми його більше з бичками у томатному соусі любимо :love: але у дитинстві бабуня варила з кількою, задля мене голови їм відривали, бо мені не подобалися їхні погляди з полумиска :lol:
Очима кліпали? :D
-
База в борщу як і в каві вода.
Коли добра вода (мяке джерело/глибока криниця ) - тоді добрий борщ
Бульон (мясо) добре (в скороварці з тиском 40хв коли без то дві години мінімальний вогонь) зварений дуже важливо
Буряк червоний солодкий і багато тушкований голова
Інші інгрідієнти вже на смак
Колишня моя інженер-технолог (не кухар) раптом питання.
Тримати добу в холод і потім істи
5 діб зберігання якщо не пхалися інгідієнти що не тримають такий термін
Сало часник само собою але вже до столу
-
У Шолом Алейхема часто згадувався молочний борщ.
Меня стало цікаво, подивилась рецепт. Пишуть, у свій час був дуже популярним в Одесі серед єврейського населення. Звичайно, він без м'яса - бо ж є молоко, і рецепт трохи відрізняється від звичайного .
Даруйте, знайшла тільки російською.
=============================
Способ приготовления
Картофель очистите, нарежьте небольшими кусочками.
Залейте двумя стаканами горячей подсоленной воды, отварите.
Далее остудите и протрите вместе с отваром.
Капусту, морковь, свеклу, лук, коренья петрушки измельчите, отправьте в кастрюлю, добавьте томат-пюре, сахар.
Залейте все картофельной смесью и потушите 20-25 минут.
Добавьте до нормы воду, доведите до кипения, снимите с огня.
Влейте растительное масло и лимонную кислоту.
Перед подачей добавьте в тарелку с борщом кислое молоко и зелень.
(https://foodandmood.com.ua/i/81/98/81/819881/image_main/24829cdee69ed744f39c947dc4e5004a-quality_75Xresize_crop_1Xallow_enlarge_0Xw_740Xh_493.jpg)
Фотофільтр?
В євреїв "борщ" солодкий
Перебір цукру
Але в них цукор навіть в рибі яку їм можна істи.
Дуже специфічна кухня м'яко кажучи
Мова про ашкеназі але не з території постсовка
-
Цікаво було б побачити, як перетинаються українські діалекти з видами борщу,
який варять в тих, чи інших місцевостях.
Стосовно того, де борщ люблять в Україні найбільше, питань нема взагалі -
тільки на Харківщині є селище Борщова :D
Кацапи намагалися захопити, але наші, такі, відбили.
Бо Борщова ж
Щаз!
Борщів броварський район Київська обл (https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D1%89%D1%96%D0%B2_(%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD))
місто Борщів Тернопільська обл! (https://www.google.com/search?gs_ssp=eJzj4tTP1TdIKUw3NTJg9OK5sPHCvosNFzsvTruwCQB5xwvc&q=%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%89%D1%96%D0%B2&oq=&aqs=chrome.2.69i177j35i39i362j46i39i362j35i39i362l10j46i39i362l2.-1j0j8&client=tablet-android-samsung-ss&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8)
-
Цікаво було б побачити, як перетинаються українські діалекти з видами борщу,
який варять в тих, чи інших місцевостях.
Стосовно того, де борщ люблять в Україні найбільше, питань нема взагалі -
тільки на Харківщині є селище Борщова :D
Кацапи намагалися захопити, але наші, такі, відбили.
Бо Борщова ж
Щаз!
Борщів броварський район Київська обл (https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D1%89%D1%96%D0%B2_(%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD))
місто Борщів Тернопільська обл! (https://www.google.com/search?gs_ssp=eJzj4tTP1TdIKUw3NTJg9OK5sPHCvosNFzsvTruwCQB5xwvc&q=%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%89%D1%96%D0%B2&oq=&aqs=chrome.2.69i177j35i39i362j46i39i362j35i39i362l10j46i39i362l2.-1j0j8&client=tablet-android-samsung-ss&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8)
Борщівки ще по всій Україні
-
«По закінченні одного борщу подавали другого сорту. І скільки сортів бувають борщі — так на диво! Борщ з говядиною або, по–тодішньому, з яловичиною; борщ з гусем, прежирно вигодуваним, борщ зі свининою»
По мясу 50/50
- Ребра свині (можна кістки слабо обваловані)
- Півтора фунтовий шмат корови з якого германці варять ріндлсуп.
Набір на ринку або в супермаркті спеціальний
В Україні на жаль така корова рідкість
Її тут готують до 8 годин на межі булькання
В чехів таке мясо теж є
-
Борщ в уяві типу австрійця
Можна просміятися)
Бульон овочевий на 4 години ще норм
Далі пішов треш
Хоча чувак назвав свій борщ геніальним
-
Цікаво було б побачити, як перетинаються українські діалекти з видами борщу,
який варять в тих, чи інших місцевостях.
Стосовно того, де борщ люблять в Україні найбільше, питань нема взагалі -
тільки на Харківщині є селище Борщова :D
Кацапи намагалися захопити, але наші, такі, відбили.
Бо Борщова ж
під києвом є борщів
-
Борщ, це дуже смачно.
Але коли на свята мама готує капустняк з реберцями, що аж ложка стоїть, та жарить пиріжки з картоплею до нього.....
Ще й два мисника - сметана, та топлені шкварки з цибулею..... Перчина гостра, бажано тільки з грядки.....
Й холодна чарка домашнього "самжене".....
То вже нірванааааааааааааа аааААААААААААААААА!!!!!!!
В мене таке буде завтра. Зараз реберьця варяться. Правда, ТМ "Самжене" за відсутністі треба замінити чімось іншим.
-
Борщ в уяві типу австрійця
Можна просміятися)
Бульон овочевий на 4 години ще норм
Далі пішов треш
Хоча чувак назвав свій борщ геніальним
Подруга жінки (наша кума), вже більше 20-ти років живе в Токіо.
Кілька років тому приїзджала з чоловіком (японцем) до Херсону.
Водили по нашим закладам пригощати різним, у тому числі і суші.
Спробувавши два-три варіанти, він стримано і ввічливо щось їй сказав.
Вона сміється. Каже - він питає, навіщо вони це готують, якщо не розуміють
якого смаку треба добиватись? :D
-
Борщ в уяві типу австрійця
Можна просміятися)
Бульон овочевий на 4 години ще норм
Далі пішов треш
Хоча чувак назвав свій борщ геніальним
Подруга жінки (наша кума), вже більше 20-ти років живе в Токіо.
Кілька років тому приїзджала з чоловіком (японцем) до Херсону.
Водили по нашим закладам пригощати різним, у тому числі і суші.
Спробувавши два-три варіанти, він стримано і ввічливо щось їй сказав.
Вона сміється. Каже - він питає, навіщо вони це готують, якщо не розуміють
якого смаку треба добиватись? :D
Ну не факт, що українські роли гірші. Вони може й інші, але смакують. Цього достатньо. А зробити оригінал, це треба місцеві продукти
Так само борщ. Картопля в інших країнах не така, буряк не такий
-
якась буряківка
буряк взагалі дуже обережно треба додавати, якщо додавати взагалі
-Чому не можна займатись сексом на майдані?
-Порадами замучуть.
Які ж ви всі категоричні :facepalm1:
Одному без картоплі, іншому без буряка.
Ще комусь без томатів.
Та води попийте без всього.
Навіщо це обговорювати? :=V
В кожного свій смак.
-
Зопалу сьорбнувши козацької страви, рейтар очаманів, закашлявся, засіпався, зачмихав і зачхав, аж у печінці йому щось закавкало, аж руки зсудомило, аж білозорі його баньки полізли на лоба.
— їж! — наполягав Мелхиседек.
— Не можу! — нарешті здобувся на слово бідолашний рейтар, котрому до тої хвилини здавалось, буцім він може все на світі. — Не можу, майне геррен!
— Лигай-но! — підбадьорював бундючного барона Козак Мамай.
— Це ж — якась нелюдська страва!
— Ти ж сам казав, що ви не люди!?
— Ой! Від цього й лев умре…. — А ми, гляди, живі та дужі.
— Що козакові здорово, те німцеві — смерть! — посміхнувся Гнат Романюк.
— Наминай, собако! — звелів пан сотник.
— Умру-таки, майне геррен!
— Ковтай!
— Сконаю…
— А коли сконаєш, — озвався й Козак Мамай, — коли ти не годен навіть козацької страви заживати, то чого ж ти припер нашу землю плюндрувати? Тебе ж тут, слимаче, зітруть на макуху… Гамай!
— Ой, пробі, майне геррен! Ой, умру!
Переймаючи німцеву поведінку. ловлячи за хвіст його чорта-суперечника, Козак також зайшов у спірку:
— Та не вмреш, — сказав він, — не вмреш, а дуба даси.
— Славні прусські рицарі дають не дуба, а богу душу!
— їж! Богу… душу… мать! — розвередився до краю Мамай.
— Ой, умру!
— Та не вмреш, а гигнеш!
— Ой… гигну! — нарешті перестав на кожне слово заперечувати німчин.
— Гигнеш?
— Гигну.
— Переставишся?
— Переставлюсь.
— Здохнеш, пане?
— Ой, здохну ж!
— От і добре, — зареготав Козак Мамай. — Ми ж тут об заклад побилися: чи гигнеш ти, чи здохнеш, а чи дуба даси?
А владика доточив миролюбно:
— Або їж, або кажи — про що питають: чого сюди прийшли?
— Не скажу…
— То їж!
— Не можу!
— То кажи.
— Ні! Не скажу…
— То бери ложку!
— Не скажу! Але… під тиском обставин… я змушений…
— Ну, гаразд, нехай буде «під тиском обставин». Кажи!
— Унзер унюбервіндліхер гауптман звелів вашому недоумкуватому гетьманові — розбити на озері греблю, щоб увійти в Мирослав по сухому.
— Коли ж ви маєте все це зробити?
— На світанку.
Почувши те, отець Мелхиседек прожогом зірвався з-за столу, став надягать на себе рясу, бо ж тривала й тривала війна, — і, вже виходячи з господи, почув запитання Романюка:
— Ти кажеш: ваш гауптман наказує ясновельможному? Гетьманові України?!
— А чого ж! Де ж видано, щоб якийсь пернатий Однокрил… від нього ж гусаком тхне верстов за дві! — щоб якийсь поганий гетьман та щось наказував німецьким благородним рицарям? Ого!
— Хто ж кого наймав? — саркастично спитав отець Мелхиседек і вийшов, грюкнувши дверима куховарні.
— Одведіть пана барона в холодну, — кивнув Мамай куценькому монашкові та й поспішив з товаришами за архиреєм-полковником.
Виходячи останнім, пан Купа-Стародупський пильно озирнувся на, Зосиму, що саме починав в'язати руки полоненому рейтарові.
Коли всі вийшли, куценький ченчик, озирнувшись на двері й схопивши чиюсь мокру ложку, так заходився коло мудрого борщу, аж лящало за вухами, а полонений пан барон з неприхованим страхом стежив за коротконогим монашком: слимак слимаком, а до того ж борщу! — і пан барон задумався над тим, що ж за химерні люди живуть у оцій незбагненній стороні?
Вибачте, а ви ото тут яку ідею захищаєте цитуючи майже еталонний совеццький твір?
-
А ніхто не думав, що Маркевич просто друканув якийсь лівий рецепт борщу? На основі польського?
Він же не кулинар, а письменник.