Раді Вас бачити! » Увійти » Створити новий профіль

Гарна новина для поціновувачів рапанів

Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Скоро об'їстеся

Більше, ніж навали медуз, науковців Приазовського національного парку лякає активне розмноження рапана - хижого черевоногого молюска.

Про це розповів директор нацпарку Дмитро Воловик, передає РІА "Мелітополь".

За його словами, саме хижі рапани найбільше шкодять Азовському морю. При цьому там не водяться їх природні вороги, через що в морі очікується скорочення кількості мідій, якими рапани харчуються.

"Медуз бачать усі, а рапани на глибині, і їх не видно. Вони збільшуються такими ж обсягами, як медуза, і харчуються скафаркою (черепашка), мідіями. Це хижак. Їх у нас дуже багато. І в якості загрози для біоти особисто я бачу рапана, а не медузу. Медузи йдуть і приходять. На зиму вимерзають. А рапани зимують. І, думаю, що за кілька років Азовське море зіткнеться саме з проблемою їх навали, якщо не розвинути промисловий вилов", - зазначив Воловик.

Не їм мушлі ніякі, мої морепродукти це креветка - кальмар - риба, всьо  :)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Не їм мушлі ніякі, мої морепродукти це креветка - кальмар - риба, всьо  :)
Гефілте фіш, фаршмак?
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Гефілте фіш, фаршмак?
Це вже продукти з риби  :)
Восьминіг ще їм
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Це щас вона "крєвєтка", а так всю жисть була "рачкИ" :drinks:
Так!  :-B
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Восьминіг ще їм
Так кашрут же не дозволя восьминогів?
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

на базарі в Мельбурні (дуже смачні, із Нової Зеландії)

Ну то й - смачного . )

А от що останніми роками у річці , у Ворсклі , тих мідій почав помічати - на очеретові у воді і навіть на отих бєззубках кріпляця та із ними й мадрують дном - хвакт , схоже , що хвакт інвазії чі як воно тамечки звецця .
Хоч і меньші від морських тії мідії , з ніготь розміром , але - впізнавані , а чі - прісноводні , чі пристосуванці - хто зна .

Такшо - не рапанами єдиними )) , пошесті бувають . ))

Так , згадалось . Але - не наукове . Побутове . ))
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Так кашрут же не дозволя восьминогів?
Бєз руля хто такий той ваш кашрут і кому він не дозволяє  ;)
І тєм болєє панятія нє імєю як це мені хтось щось заборонить  B-)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Пчоли С-Манда протів мьода рапанів  :laugh:
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

В Албанії до речі нашестя блакитних крабів, їх тут місцями рибаки взагалі викидають щоб не розмножувались, а туристи в місті купують  :)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Це вже продукти з риби  :)
Восьминіг ще їм

Кальмар, осьміног і каракатиця - це теж мушлі (молюски)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Кальмар, осьміног і каракатиця - це теж мушлі (молюски)

Мушлі я мала на увазі всякі там мідії - устриці - рапани, нє майо  :)

Цитувати
Черепа́шка[1], або му́шля[2], розм. ра́ковина[3] — захисний скелетний утвір, що вкриває тіло багатьох найпростіших, більшості молюсків, плечоногих та деяких ракоподібних
.
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Бєз руля хто такий той ваш кашрут і кому він не дозволяє  ;)
І тєм болєє панятія нє імєю як це мені хтось щось заборонить  B-)
Ти ще скажи, що шабат не святкуєш?
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Ти ще скажи, що шабат не святкуєш?

Ідинакуй  :)  навіть якби й святкувала, то й що ?  B-)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Ідинакуй  :)  навіть якби й святкувала, то й що ?  B-)
Якби святкувала, то восьминогів не можна.
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Ну то й - смачного . )

А от що останніми роками у річці , у Ворсклі , тих мідій почав помічати - на очеретові у воді і навіть на отих бєззубках кріпляця та із ними й мадрують дном - хвакт , схоже , що хвакт інвазії чі як воно тамечки звецця .
Хоч і меньші від морських тії мідії , з ніготь розміром , але - впізнавані , а чі - прісноводні , чі пристосуванці - хто зна .

Такшо - не рапанами єдиними )) , пошесті бувають . ))

Так , згадалось . Але - не наукове . Побутове . ))
По згадкам
Недалеко від Ватутіно  (Звенигородський район) протікає річечка Шполка - в ній було навалом молюсків, за якими качки шаленіли так, що готові були голову під ніж чи сокиру
Назва тих молюсків - річкова скойка або прісноводна мідія (Margaritifera margaritifera) --- freshwater pearl mussel
Ці річкові мідії живуть до 130 років (якщо їх ніхто не з'їсть)
https://en.wikipedia.org/wiki/Freshwater_pearl_mussel
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Якби святкувала, то восьминогів не можна.

Хто сказав ? Я сама вирішую що мені можна  ;)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Хто сказав ?
Ребе каже, як зазвичай. Коли батьки не навчили.
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Не їм мушлі ніякі, мої морепродукти це креветка - кальмар - риба, всьо  :)

А попробуй мідії:
2 ст ложкі слівочного масла
1 цибуля, кубіками
3 давлених зубчика часнику
0.3 кг помідор кубіками
150 г білого вина
2 ст ложки порізаної петрушки (можна кінзу)
сіль, свіжемолотий чорний перець по смаку
1 кг мідій
грєнки

---В кастрюлю масло з цибулею, готов скільки треба, потім добав часник на 1 хвилину
---добав помідори, вино, петрушку, сіль, перець
---закинь мідії і готов поки створки не розкриються
---докинь ще петрушки, виймай і подавай на стіл з грєнками

АБО
---Нирни під воду, налови мідій, в кастрюльку  і на газову плитки біля палатки, поки створки не відкриються --- десь пари хвилин
---соєвий соус і лимонний сік
---горілка або вино яке є
ПісЄц.

АБО
дюжину устриць (вони вже відкриті продаються)
на стіл
соєвий соус і лимонний сік поверх устриці - і в рот
Дабл пісєць
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Ребе каже, як зазвичай. Коли батьки не навчили.

Не бачу сенсу далі відповідати дятлу який не читає до кінця і перекручує сказане  :)
Томосоносних теж вчать, не брехати, не красти, щось там ще про пости є,  і т.д., але хіба то кого коли спиняло ? B-)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

А попробуй мідії:
2 ст ложкі слівочного масла
1 цибуля, кубіками
3 давлених зубчика часнику
0.3 кг помідор кубіками
150 г білого вина
2 ст ложки порізаної петрушки (можна кінзу)
сіль, свіжемолотий чорний перець по смаку
1 кг мідій
грєнки

---В кастрюлю масло з цибулею, готов скільки треба, потім добав часник на 1 хвилину
---добав помідори, вино, петрушку, сіль, перець
---закинь мідії і готов поки створки не розкриються
---докинь ще петрушки, виймай і подавай на стіл з грєнками

АБО
---Нирни під воду, налови мідій, в кастрюльку  і на газову плитки біля палатки, поки створки не відкриються --- десь пари хвилин
---соєвий соус і лимонний сік
---горілка або вино яке є
ПісЄц.

АБО
дюжину устриць (вони вже відкриті продаються)
на стіл
соєвий соус і лимонний сік поверх устриці - і в рот
Дабл пісєць

Я пробувала, не люблю оте все з кишками  :laugh: а останнє могла ковтнути лише запивши келихом вина і більше не хочу  :laugh:
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

2 ст ложкі слівочного масла
1 цибуля, кубіками
3 давлених зубчика часнику
0.3 кг помідор кубіками
150 г білого вина
2 ст ложки порізаної петрушки (можна кінзу)
сіль, свіжемолотий чорний перець по смаку
1 кг мідій
грєнки

---В кастрюлю масло з цибулею, готов скільки треба, потім добав часник на 1 хвилину
---добав помідори, вино, петрушку, сіль, перець
---закинь мідії і готов поки створки не розкриються
---докинь ще петрушки, виймай і подавай на стіл з грєнками
А спробуй все те саме, але відварені мідії нафаршируй твоєю сумішшю, накрий тертим сиром і запечи. :)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Не бачу сенсу далі відповідати дятлу який не читає до кінця і перекручує сказане  :)
Томосоносних теж вчать, не брехати, не красти, щось там ще про пости є,  і т.д., але хіба то кого коли спиняло ? B-)
Друже, що з тобою?
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

А спробуй все те саме, але відварені мідії нафаршируй твоєю сумішшю, накрий тертим сиром і запечи. :)

Прірва рецептів, як з мідіями так і з устрицями в духовці
Але мені подобається попростіше
---сирий лосось+соєвий соус+васабі з тертою редькою (лоба чи дайкон)
---свіжомолота говядина з цибулею, сирим яйцем та пряностями (tartar beef)
---строганіна із мороженої говядини, оленя чи риби з цибулею та соєвим соусом і чорнем перцем
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

сирий лосось
Ні...
Ми ж не японці якісь.

Ось тріска з Північної Атлантики, та на гриль через 15хв. після підйому з води...
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

А ще є рецепт сирого тунця по гавайськи (покЕ)
Це тріпл пісєць
https://www.seriouseats.com/ahi-poke-hawaiian-raw-tuna-salad-recipe
Замість тунця можна боніто, там у вас є в Середземному морі
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

А ще є рецепт сирого тунця по гавайськи (покЕ)
Це тріпл пісєць
https://www.seriouseats.com/ahi-poke-hawaiian-raw-tuna-salad-recipe
Замість тунця можна боніто, там у вас є в Середземному морі
Сира риба- то збочення.
То не для нас.
   
Marco Cervetti
Підписалося 153 тис. користувачів
Дамы и господа! Сегодня с нами рапаны!

Вы наверняка не знаете, но вы на пороге величайшей рапанизации! Ведь рапаны едят не только в Одессе, но и в Италии. В Италии их очень многооо! Особенно в моем любимом городе - Венеция.
Рецепт проще простого, вот, что вам понадобится:

• Чеснок - 3 больших зубчика
• Петрушка - 3 г
• Рапаны свежие - 400 г
• Оливковое масло - 50 г
• Пассато ди помидоро - 350 г
• Белое вино - 150 г
• Соль - по вкусу


   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Друже, що з тобою?

Тамбовский  вовк тобі товариш  ;)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Прірва рецептів, як з мідіями так і з устрицями в духовці
Але мені подобається попростіше
---сирий лосось+соєвий соус+васабі з тертою редькою (лоба чи дайкон)
---свіжомолота говядина з цибулею, сирим яйцем та пряностями (tartar beef)
---строганіна із мороженої говядини, оленя чи риби з цибулею та соєвим соусом і чорнем перцем

Сирі продукти стрьомні
В Албанії ще леврек сирим їдять, трохи маринують в суміші лимон + олія

Сібас по - нашому  :)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Marco Cervetti
Підписалося 153 тис. користувачів
Дамы и господа! Сегодня с нами рапаны!

Вы наверняка не знаете, но вы на пороге величайшей рапанизации! Ведь рапаны едят не только в Одессе, но и в Италии. В Италии их очень многооо! Особенно в моем любимом городе - Венеция.
Рецепт проще простого, вот, что вам понадобится:

• Чеснок - 3 больших зубчика
• Петрушка - 3 г
• Рапаны свежие - 400 г
• Оливковое масло - 50 г
• Пассато ди помидоро - 350 г
• Белое вино - 150 г
• Соль - по вкусу


https://www.youtube.com/watch?v=Kr-rL9GHraU

 Олєжко був у Венеції і не знав   :D  певно транзитникам рапанів не дають  :laugh:
З Бячки що взяти, але гудковий тревелблохєр недопрацьовує  8-)
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Тамбовский  вовк тобі товариш  ;)
Звідки стільки зла в тобі?
Може пучить від восьминогів?
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Маринований осьминог чи кальмар - делікатес. У нас - від $45 за кг
Із грецької та італійської кухні
В Іспанії осьминог чи кальмар - такий смачний, шо пісець, не маринований. Варений, дольками на картопляних ломтиках, з оливковою олією
Особливо - в Галісії
https://www.thespruceeats.com/galician-style-octopus-recipe-3083727

Дружина іноді готовить маринований. Але і сам осьминог - десь по $30 за кг

   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Маринований осьминог чи кальмар - делікатес. У нас - від $45 за кг
А у вас там взагалі риба є?
Тріска там, мінтай, палтус, ставріда?
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

А у вас там взагалі риба є?
Тріска там, мінтай, палтус, ставріда?

Та є
https://www.penguin.com.au/books/swainstons-fishes-of-australia-the-complete-illustrated-guide-9781761040542
Більше 1500 видів
Карп і сазан - це зловредні риби. Якщо піймаєш і випустиш назад в річку чи озеро - нехілой штраф

Ставрида - це отстой. Але знайомий турецький боцман говорив - якщо засолити ставріду в бочці і їсти її через рік - то фулл пісець
Треба очистити від кишок з жабрами, розпластати до хребта і слоями в бочку, на кожен слой багато солі і лаврового листя з зернами коріандру - саламура називається
Мінтай - мусорна риба, давали зекам в часи СССР
Тріска - це до поморів. Така сама, як і мінтай чи хек
Палтуса нема - мені смачніша камбала. Поставляє Нова Зеландія (камбалу), $20 за кг
Зовсім немая оселедців (привозять із Прибалтики разом з тюлькою - але не те, що дома)

Плюс - ізобіліє на твою вудочку
https://vfa.vic.gov.au/recreational-fishing/recreational-fishing-guide (всякі правила з фотографіями риб і ракоподібних)

Ліцензія на рік $37.70, пенсіонерам і дітям до 18 років ліцензії не треба
Всі басейни і ріки кожен рік власті заповняють мальками форелі

   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Ставрида - це отстой.
Ставрида- мікротунець фактично.
Суперриба.
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Мінтай - мусорна риба, давали зекам в часи СССР
Тріска - це до поморів. Така сама, як і мінтай чи хек
Бачу в рибі ти не дуже, а в Австралії з рибою хєрово.
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Палтуса нема - мені смачніша камбала.
Ну хоч камбала є.
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Мінтай - мусорна риба, давали зекам в часи СССР
так її мій сослуживець, який був родом з Сахаліну, називав  "это не рыба, это мусор, как вы ее едите?". Дуже нагадувало як в Карпатах на сироїжки казали "то не гриб"  :-)o
   
Re: Гарна новина для поціновувачів рапанів

Ставрида- мікротунець фактично.
Суперриба.

Ні, друже.
Ставрида - зовсім з боку, зовсім другий сорт риби --- https://en.wikipedia.org/wiki/Carangidae
Це донна риба

Тунець- іспанська макрель/боніто-скумбрія (дід-тато-син) - набагато жирніщі ніж  ставрида
   

Цю тему переглядають:

0 Користувачів і 1 гість
 
Повна версія